Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vérkönny - mese és történelem

2010.11.05

Kép Angeli Marina nem csak remek író, hanem egy rendkívül kedves, légies teremtés. Alkata ellenére jellemzői inkább az erő, a fiatalság és a lendület. Őt kérdeztük műve születéséről, melynek történetébe csillogó szemekkel kezdett bele:

"Konstantin a vámpír és angyal kedvesének, Irisnek romantikus története, mely évezredeket szel át, és életszerű betekintést nyújt történelmi korokba, városokba. S miközben szárnyal a szerelem, elénk tárul a démoni világ rejtélyes mítosza, felsorakoztatva annak szinte minden szereplőjét a vámpír törzsektől a szellemek világáig.

A halhatatlanság titka, a sötét csók rejtett erotikája, az ambivalencia, mely ezeket a földöntúli lényeket jellemzi mindig is izgatták az emberiség képzeletét. Az én fantáziámat, pedig különösen. Elvarázsolt a világ melyet Anne Rice a Vámpírkrónikákban tárt elém. Írni kezdtem, én, aki addig csak faltam a könyveket. Egyszerűen csak előtörtek belőlem a szavak, magam sem tudom, hogyan. Megszületett az első oldal, majd egy egész fejezet. Írás közben repült az idő, sokszor azt sem tudtam reggel van vagy este, gyakran még enni is elfelejtettem.

A történelmi korok és városok hű ábrázolásához az internet volt segítségemre. A helyszínek fotóit, mindig megjelenítettem a laptopomon, így bele tudtam képzelni magamat, abba a közegbe ahol az adott fejezet játszódik. Sok helyen azonban személyesen is jártam, legutóbb Firenzében.  Az írást, melyet varázslatként éltem meg, csak a családomról való gondoskodás előzte meg. A férjem elismert tenisz szakember és két kamasz lányom van, akik bírálataikkal nagymértékben hozzájárultak a regény megszületéséhez. Igen megszületéséhez, ez találó kifejezés, mert gyermekemként szeretem. Iris pedig valószínűleg én magam vagyok. Ebbe a karakterbe sűrítettem személyes emócióimat, gondolataimat, világnézetemet. Konstantin viszont a képzeletem szüleménye, bár rendkívül emberi. A vámpírok társadalmának felépítésére, a Római birodalom állam formáját vettem  alapul, mert izgalmasnak tűnt ez a megoldás. A törzsek vámpírjainak karakteréül, pedig, emberi személyiségek és társadalmi rétegek szolgáltak. A regény érdekességét, még az is fokozza, hogy Iris álomként írja le a valóságot, és ezt még az is tetézi, hogy miután felébred az álomból, emlékezet kiesés gyötri. Úgy hiszem sikerült, egy saját, képzeletbeli világot létrehoznom, mely több évezredet szel át, az ókori Egyiptomtól, napjainkig. Bízom benne, hogy Önöket is magával ragadja majd, ez a romantikus képzelgés, melyet egy szóban így jellemeznék: Vérkönny."

 

http://angelimarina.blogspot.com/

 

Most pedig következzék egy kis ízelítő Marina álmából:

 

Firenze 

 

Már kezdtem azt hinni, hogy az egész csak a képzeletem szüleménye és valójában nem is létezik. Teljesen összezavarodtam, meg akartam találni, még akkor is, ha a föld alól kell előkerítenem, vagy a tudatom legmélyebb szféráiból.

Vágytam rá, hogy kifürkésszem titkait, megvédjem minden kíntól. Vágytam rá, hogy megvigasztaljam, szomorú arcát tenyerembe fogjam, és megosszon velem, mindent, ami kísérti.

 A folyópartra sétáltam a víz látványa megnyugtatott kissé. Merengésemből egy guggoló alak látványa zökkentett ki, ő volt az, az kinek pillantására mindennél jobban szomjaztam.

 Forróság öntött el.

 Ködös rejtélybe burkolózva ült, akár egy szent, vagy valami afféle, és rezzenéstelen arccal bámulta a túlpartot.

- Most mit tegyek? - gondoltam rémülten, de egyben nagy megkönnyebbüléssel.

Szerettem volna, ha higgadtságom nem hagy cserben, de sajnos ez történt, úgy hullott re rólam, akár a száraz falevél, ősz delején.

 Elvesztettem a józan eszemet, lénye a végtelenségig összezavart, földbegyökerezett lábakkal álltam meg előtte, és ő rám emelte csodaszép tekintetét.

- Végre megtaláltál- mondta nyugodtan.

- Ismersz engem?- kérdeztem, bizalmas hangvételétől meglepve.

- Nem, de tegnap bűvöletbe ejtettél, és lám most sikerült magamhoz vonzanom téged. Pokolian jó ördög vagyok, igaz?- nevetett ironikusan.

- Ezek szerint sikerrel jártál, a tudatalattid roppant erős lehet- ismertem el.

Élvezet volt ránézni, ahogy ott ült és engem fixírozott. Pupilláit résnyire szűkítette a kora esti derengés.

- Ha olyannyira „megbűvöltelek”, ahogy állítod miért menekültél el tegnap?

- Tartottam tőled, a beszélgetéstől, az esetleges kérdéseidtől- vallotta be vonakodva.

- Miért gondoltad, hogy faggatni foglak?

- Mert már a tekinteteddel is azt tetted.

- Ha már úgy is azt gondolod rólam, hogy szörnyen kíváncsi vagyok, akkor megkérdezhetem, hogy ki vagy?

- Magam sem tudom - rántotta meg vállát, és elnézett a híd felé.

Közelsége bénítóan hatott rám, lenyűgöző volt és mégis félelmetes, vonzott és közben megijesztett. Még soha nem éreztem magamat ennyire kiszolgáltatottnak, prédája voltam e fenséges lénynek, aki végleg és visszavonhatatlanul megbabonázott.

Tekintetem arcára szegeződött, melynél Leonardo sem tudott volna szebbet faragni, de az álmodozó szempár a távolt kémlelte.

- Segítségedre lehetek valamiben?- érdeklődtem aggódva, mert úgy éreztem, hogy ismét rátelepedett a keserűség, és a bánat, mely visszajáró vendége volt lelkének.

- Remélem - mosolygott elbűvölően a szemembe - hosszú ideje akkor éreztem először boldogságot, amikor tegnap tekintetünk egymásba fonódott- vallotta be nyíltan.

Aztán a derűje, egy röpke pillanat alatt elillant, és ábrázata ismét visszanyerte a szokásos mélabús kifejezést.

 

Folytatás következik...